Sunday 17 August 2008

Ekmek israfı fırınlarda başlıyor

Türkiye Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye genelinde günlük üretilen ekmeğin 2 milyon 700 bin adedinin, satılmadan üretilen mekanlarda israf edildiğini söyledi.
Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ekmeğin vatandaşların temel gıdası olduğunu kaydederek, insanların gerek üretimde gerekse tüketimde dikkatli davranmaları gerektiğini bildirdi.
Türkiye'de kişi başına ortalama ekmek tüketiminin 333 olduğunu ifade eden Balcı, ''300 gramlık standart normal ekmekten 82 milyon üretiliyor. Bunun 4 milyon 66 adeti israf ediliyor. 200 gramlık normal ekmekten ise, 123 milyon üretiliyor. Bunun 6 milyon 14 bini israf ediliyor'' dedi.
Türkiye'de tüketilen ekmeğin tip, büyüklük ve özelliklerinin tespit edildiğini dile getiren Balcı, satılan ekmeğin yaklaşık yüzde 60'ının beyaz somun tipi ekmek, yüzde 40'ının da ağırlığı 300-1400 gram arasında değişen büyük ekmeklerin tercih edildiğini belirtti.
Balcı, ''Türkiye üretilen ekmeğin büyük bir kısmı fırınlarda israf ediliyor. Bu da satıştan fazla üretim yapan esnaflardan kaynaklanıyor. Ekmeği satamadığı için de fırınlarda ekmek israf ediliyor. Yaklaşık 2 milyon 700 bin ekmek fırınlarda israf ediliyor. Yalnız fırınlardaki israf değil, vatandaşların da bu konuda duyarlı olması lazım. Bayatlayan ekmeklerini bir şekilde değerlendirmeliler'' diye konuştu.
-''BİZİM İÇİN HALK SAĞLIĞI HER ŞEYİN ÖNÜNDEDİR''-
Yerel yönetimlerinin iş yeri açmada söz sahibi olmalarının olumsuzluklara neden olduğunu ileri süren Balcı, şöyle konuştu:
''Buradaki sakınca şu, tüm işletmelerden yerel yönetimlerden iş yeri açma ruhsatını kolayca alıyorlar. Bugün şartları uygun olmadığı halde ruhsat alamayan kimse yok. Gelişi güzel ruhsat alanlar ve ruhsatsız işletmelerde halk sağlığını tehdit eden hijyen sorunu var. Siz imalatta eğer hijyeni sağlayamazsanız, bunu muhafaza etmeniz zaten mümkün olmayacaktır. Sektördeki sorunların çözülmesi gerekiyor. Gelişi güzel açılmış fırınların önüne geçilmesi gerekiyor. Onların eksiklikleri nelerse, giderilmeli. Tamamlanmıyorsa, kapanmalı. Bizim için halk sağlığı her şeyin önündedir. Yoksa, yerel yöneticilerin basın mensuplarıyla yılda bir iki defa yaptığın denetimler yeterli değil. Ekrana taşımakla çözülmüş olur. Onun denetlemekle sorumlu olan kurumlarda görevlerini yapmıyorlarsa sorumludurlar.''
-''EKMEK FİYATLARI''-
2002 yılından bugüne kadar ekmek fiyatlarında yıllık artışın yüzde 10 ve 14 arasında gerçekleştiğini belirten Balcı, sözlerine şöyle devam etti:
''2002 yılından önceki yıllara baktığımızda fiyat artışlarının yüzde 60'la yüzde 90 arasından gerçekleştiğini görüyoruz. 2008 yılında küresel ısınma ve buğday fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 25 gibi bir artış oldu. Biz bu artışı yıl sonuna kadar taşımayı düşünüyoruz. Her sene yaşadığımız kasım ve aralık ayındaki un fiyatlarındaki suni artışa müdahale edilirse, TMO gerekli önlemi alırsa, biz bu fiyatı yıl sonuna kadar taşıyacağız. Yine 2009 yılında gerekli önlemler alınırsa, artış yüzde 25'inin altında olur diye düşünüyoruz.''
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=726879

No comments: